Tulcea (II), martie 2020

În acest articol am selectat imagini realizate la Tulcea, în martie 2020. O primă serie cu fotografii din Tulcea, din luna ianuarie a acestui an, a fost încărcată de Victor aici.

La început de martie, înainte ca starea de urgență să se fi adoptat și înainte ca măsurile de combatere a coronavirusului să fie aplicate, am petrecut cîteva zile la Tulcea, neștiind că aveam să mă întorc mai repede decît aș fi planificat. Acum, cînd revenim la normalitate – sau cel puțin așa sperăm – am revăzut fotografiile făcute atunci pe film dintr-o perspectivă diferită. Ceea ce-mi era atît de familiar și de aproape îmi apare acum plasat într-un trecut îndepărtat, într-o vacanță ce nu a fost acum doar două luni.

Revăd, pe cadrele alb-negru, blocurile, sala ’polivalentă’ al cărui fronton mă intriga mereu cînd eram mic, culoarul cu magazine comerciale prin care nu mai fusesem de ceva ani buni sau faleza veșnic nereparată. Toate acestea par să vorbească despre un început de primăvară care nu anticipa ce va urma.

Fotografiile 1-6 au fost realizate în zona Complexului „Pelican” și pe faleză. Magazinele la care mă refer se află la etajul 1 al Complexului, accesibile prin două scări exterioare plasate la un capăt și la al altul al clădirii.

Acea după-amiază și ora „ciudată” – departe de agitația dimineții și de ora de vîrf – spun o poveste despre Tulcea supusă gentrificării, dar și unei izolări treptate chiar și fără urmă de pandemie. O poveste despre rulote parcate în mini-grădini urbane, croitorii și agenții de călătorie pe care le știu de ani de zile, parcări pline și trotuare goale.

Revenind la Tulcea, în aceste zile, peisajul este, în mod cert, schimbat: sfîrșitul stării de urgență pare să fi reanimat, poate doar pentru puțin timp, orașul. Rămîne de văzut pînă cînd.

Fotografia 7 a fost realizată înspre Inspectoratul Județean de Poliție. Fotografiile 8-10 au fost realizate în cartierul de Vest și în zonele adiacente.

Toate fotografiile au fost realizate pe un Canon EOS33V, pe un film Retropan 320 developat la isopatrusute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: