Balcic, iunie 2020

Cînd postam pe Instagram seria precedentă de fotografii din Balcic – din martie 2020 – puține lucruri aveau să anticipeze schimbările radicale pe care le-am văzut cu toții în ultimele luni. Am profitat de relaxarea măsurilor de distanțare socială și am revenit în zonă în luna iunie.

Surprinzător, există ceva ce leagă atmosfera pe care, ca turist, o resimți iarna – atunci cînd străzile sînt mai mult goale, iar un localnic poate fi zărit aici și acolo – cu ceea ce am revăzut acum pe litoral. Terasele deschise, ce par să își aștepte aproape în zadar clienții, sînt la fel de aglomerate ca atunci cînd, bazîndu-se pe cei din zonă, distanțarea socială era de mult în aplicare. La fel de bine, pescarii de chefal par să pescuiască mai netulburați ca oricînd, iar renovările pe care administrația le-a întreprins în ultima perioadă te pun pe gînduri și te fac să te întrebi cine se va bucura de toate acestea, dacă situația nu se îmbunătățește prea curînd.

În amestecul de hoteluri noi, care evită totuși să sfideze atmosfera locului, și clădiri vechi, cu lacătul pe ușă sau programe de lucru imposibile, la Balcic turistul cred că încă poate să aibă parte de o experiență ce evită atît all-inclusive-ul pantagruelic, cît și senzația că totul se face pentru un profit imediat. Se prea poate ca acestea să fie doar cîteva impresii eronate, însă cert este că seria pe care o propun de această dată nu își dorește nici să ofere o poveste facilă, ușor de creionat, nici să pună la încercare – to challenge – ceva din locurile pe care le-am vizitat. Îmi doresc, în schimb, să las locul să vorbească și să mă gîndesc și mai departe la modul mereu surprinzător în care diferite geografii interioare pun laolaltă persoane, apropie și despart, fără ca măcar acele persoane să fi fost acolo simultan.

Am realizat aceste fotografii pe film, pe un Kodak Gold 200 – film cu care am o lungă istorie de love & hate – pe un point and shoot Olympus din anii ’90. Film procesat la isopatrusute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: